Blog

Értékelnek?

Egy apa, mielőtt meghalt, ezt mondta a fiának:
“Ez az óra több mint 200 éves, és még a nagyapád adta nekem. De mielőtt neked adom, kérlek, menj el vele az óráshoz, és kérdezd meg tőle, hogy ha eladnám neki, mennyit adna érte?”
A fiú elment, majd visszajött és ezt mondta:
“Az órás 5 dollárt ajánlott, mivel régi, ócska.”
Az apa azt mondta:
“Most menj el a kávézóba, és ott kérdezd meg!”
Kisvártatva visszatért:
“Ott is 5 dollárt ajánlottak érte, édesapám.”
Az apa ezután ezt kérte:
“Most menj el a múzeumba, és kérdezd csak meg ott!”
A fiú elment, majd visszajött, és ámulva újságolta a hírt:
“Apa, egymillió dollárt kínáltak érte!”

“Szeretném, ha tudnád, fiam, hogy csak a megfelelő helyen fognak a megfelelő mértékben értékelni! Ha nem a megfelelő helyen vagy, ne legyél mérges azért, mert nem értékelnek. Azok, akik tudják, mennyit érsz, értékelni fognak. Ne maradj olyan helyen, ahol senki sem látja meg a benned lévő kincseket! Mindig tudjad, hogy nagyon értékes vagy!”

A megfelelő helyen vagy? Megfelelően értékelnek? Ha az üzletedet, amiben vagy nem értékelik, ne vedd magadra, lehet, hogy ő még nincs azon a szinten, hogy megértse azt, amit már te is tudsz. Adj neki időt vagy add meg neki azt, hogy választhassa, hogy nem jön.

Szánj időt és energiát arra, aki hasonlóan gondolkodik mint te, “menj múzeumba!”

Enneagram-karakterek – milyen típusú embernek mutatod be az üzletet

Sokszor bele esünk abba a hibába, amikor mindenkinek ugyan úgy akarjuk bemutatni az üzletet.

Ez a megközelítés azért nehézkes, mert nem elég az, hogy mindenki különböző nyitotságot mutat egy-egy új dolog iránt, hanem ráadásul még más személyiség típussal rendelkezik, vagyis egy-egy új dolog megértése teljesen más csatornán tud megvalósulni.

Például minden tárgyalásomnál a beszélgetés elején keresem azt a hasonló véleményt, eseményt a jelöltel, ami közös kiindulási pontot biztosíthat. Ha ez meg van, a beszélgetésünk sokkal jobb százalékban sikerül, mintha csak eldarálnám, hogy miben gondolkodok.

Ez mellett mindenkinek azt ajánlom, hogy az első kérdése MINDIG az legyen, hogy “Milyen célod van? Milyen célt szeretnél elérni ezzel az üzelttel?”

Ennek a megértéséhez most Halász Alexandra enneagramokkal foglalkozó előadását szeretném figyelmedbe ajánlani, ami alapján egy kis gyakorlással könnyen felismerheted, hogy milyen típusú emberrel állsz szemben.

Hogyan találj időt az életed legfontosabb dolgaira?

Ej, ez a téma senkinek sem könnyű és azt hiszem nagyon sokat kell gyakorolni. Egyik tanárom azt mondta, hogy a happy end-ből csak max a happy rész fog teljesülni, az end valószínűleg nem. De  hát ettől leszünk folyamatosan jobbak, ami egyet jelent azzal, hogy boldogabbak leszünk! Megéri.

Gál Kristóf vállalkozóknak hozza fel a 4 példát az idő menedzselésére, de nagyon jó alap neked is, hogy ez alapján tedd te is a dolgaidat!

Időgazdálkodási megoldások

Ami nem működik a technikák és módszerek, abban az esetben, ha nincs mögöttes belső MOTIVÁCIÓ és fegyelmezettség.

Motiváció=miért csinálom a bizniszt. Ha ez meg van, akkor az lesz az üzemanyaga a tetteidnek.

  1. NAPTÁR: tervezd az életedet

Bőségszemlélet, avagy ahogy a világot eddig nem láttad

Sokszor tapasztaltam, hogy a magyarok inkább szűkösségben gondolkodnak. Félretesznek, spórolnak a rossz időkre, ami egyszer majd-csak-valamikor-talán elérkezik.

Amikor pedig lehetőség van arra, hogy valami változás történjen az életben, akkor ódzkodnak beletenni az időt, energiát vagy pénzt a lehetőségbe.

Erről a szemléletről beszélt Vörös Szilva egy remek előadásban.

Te hogy látod a világodat: szűkösen vagy bőséggel?